Založ si blog

Vyhnať všetkých straníkov

V týchto dňoch sa všetky média predbiehajú, aby nám jednoznačne povedali čo si máme o udalostiach v novembri 1989 myslieť. Starostlivo vybratí diskutéri a mladí aktivisti nám trpezlivo vysvetľujú aký bol socializmus zlý a nespravodlivý. Ak by mali pravdu, ľudia na demonštráciách by museli držať transparenty „Viac banánov v obchodoch,“ „Chceme cestovať ,“ „Rozpustite JRD,“ „Rozdajte podniky,“ alebo „Žiadame privatizáciu zdravotníctva.“

Akosi sme zabudli na to, že hlavnou požiadavkou ľudí na námestiach bolo odstrániť z riadiacich funkcií dosadených straníkov. Všetci sme vedeli, že podniky, poľnohospodárske družstvá, školy, nemocnice, obchody, nebudú fungovať, pokiaľ budú riadené neschopnými karieristami. Neboli to žiadni presvedčení komunisti, len sebeckí naničhodníci, ktorí sledovali vlastné záujmy. Vybudovali stranícky aparát, spletitú sieť kontaktov a známostí, ktorá im poskytovala nespočetné výhody. Mali vlastné obchody, nemocnice, školy. Vzájomne sa poznali, podporovali, potľapkávali po pleciach, kryli vlastnú nevedomosť a omyly. Treba ich preto nazývať pravým menom – straníci.

Že nešlo o žiadnych zástancov ideálov socializmu sa ukázalo krátko po novembri 1989 v dobe prevracania kabátov. Stranícke kádrové rezervy ani náhodou nebránili socializmus, ale s veľkou chuťou sa pustili do zakladania nových strán a privatizácie. Kým za socializmu boli spoľahlivo brzdení požiadavkou rovnosti všetkých ľudí, po novembri 1989 si konečne mohli svoju výnimočnosť naplno užiť. Už ako predstavitelia nových „demokratických“ strán obsadili dôležité najdôležitejšie štátne funkcie. Len si spomeňte (alebo nájdite) kto riadil štát, tvoril zákony a privatizoval v tomto období.

Po tragickej smrti Alexandra Dubčeka už neostal nikto, kto by ich dokázal zastaviť. Alexander Dubček bol nesmierne skromný a pracovitý človek, doma aj medzinárodne rešpektovaný politik, ktorý nikdy neprestal veriť v rovnosť všetkých ľudí. Ako predseda Federálneho zhromaždenia mohol zhromaždiť odborníkov aj argumenty proti bezhlavej privatizácií. Len ťažko si predstaviť, že by súhlasil s celoplošnou privatizáciou, alebo s rozdelením republiky.

Pod zástavou „štát je zlý vlastník“ sa spustil obrovský a bezhlavý presun majetku do súkromných rúk. Individualizmus a súkromné vlastníctvo sa stali novou všeobecne uctievanou modlou. Akosi sa zabudlo, že nie štát, ale dosadení straníci zle riadili podniky, poľnohospodárstvo, školstvo, zdravotníctvo. A na tom sa nič nezmenilo.

Keď si pripomíname udalosti v novembri 1989, mali by sme si prečítať aj heslá na fasádach budov a na transparentoch. Trochu sa nad nimi zamyslime, či nie sú aktuálne aj dnes.

Áno, cítime sa oklamaní. Požiadavky z námestí sa nenaplnili. Nikto zo straníkov nebol nikdy potrestaný. Starí a noví straníci sú pri moci. Ako ukazujú udalosti tohto roka, rôzne šedé eminencie boli a sú napojené na vládu, políciu, prokuratúru, súdy a to mnohonásobne silnejšie ako pred tridsiatimi rokmi.

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49354x
Priemerná čítanosť článkov: 2903x

Autor blogu

Kategórie