Založ si blog

Rozprávka o troch premiéroch

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna malá krajina. Mala krásne lesy, úrodnú pôdu, rieky a jazerá plné čistej vody. Ľudia boli milí, pracovití a pohostinní.

Za prvého premiéra si vybrali skúseného a zrelého muža. Sníval o tom, že vytvorí krajinu v ktorej budú všetci bohatí. Obklopil sa domácimi radcami, ktorí sa usilovne radili, ako zo seba a svojich známych vytvoriť skvelých domácich veľkopodnikateľov. Ľudia sa učili rodný jazyk a radostne spievali národné piesne. No po čase začali byť ľudia nespokojní a hnevali sa, že ich spoločný majetok sa kamsi stratil. Ale to nebola najväčšia premiérova chyba. Horšie bolo, že do krajiny nevpustil radcov zo zahraničia. Zahraniční radcovia za ním stále chodili a márne ho presviedčali, aby aj mi zveril nejaký ten podnik. Ale premiér bol tvrdohlavý a stále dôveroval len svojim domácim radcom. To zahraničných radcov strašne nahnevalo. Krajinu označili za hanbu tohto sveta. Odmietali ju prijať medzi seba a vláde posielali jeden demarš za druhým. A keď neviditeľný drak prezidentovu dcéru uniesol, všetci to dávali za vinu premiérovi. Prezident sa pohádal s premiérom, ľudia vyšli do ulíc, mávali transparentmi a hlasno kričali. Premiéra už nikto nepočúval a tak mu neostalo nič iné, len odstúpiť. Zaspieval clivú pesničku a odišiel do zaslúženého dôchodku.

Druhým premiérom sa stal mladý a smelý muž. Ľudia ho mali veľmi radi. A to nielen preto, že bol vynikajúci športovec a chodil sa s nimi bicyklovať. Bol aj skvelý a vtipný rečník. Ale predovšetkým ho mali radi preto, lebo prisľúbil vyšetriť a napraviť všetky krivdy, ktoré predtým napáchali domáci radcovia. Nový nebojácny premiér sa obklopil tými najlepšími radcami študovanými v zahraničí. Ľudia sa nadšene učili cudzí jazyk a spievali cudzie piesne. A radcovia usilovne radili ako do krajiny prilákať zahraničných podnikateľov. A tí boli z toho nadšení. Premiéra chválili, dávali ho za príklad ostatným. Radcom udeľovali tituly, diplomy a metále. Krajinu hneď pribrali medzi seba, ba aj vojenskú ochranu do krajiny poslali. Premiér a jeho radcovia mali toľko práce, že úplne zabudli na ľudí a krivdy minulosti. No ľudia nezabudli. Opäť vyšli do ulíc a nespokojne kričali, že najskôr si ich majetok rozdelili domáci radcovia a teraz veru musia robiť aj na tých cudzích. Ešte aj platinové sitká na bryndzové halušky im páni predali. Nuž čo, premiér i radcovia sa urazili, že nebudú viac pomáhať takým nevďačníkom a odišli radiť do inej krajiny. A chudáci ľudkovia ostali bez premiéra.

Za tretieho premiéra si zvolili muža silného a krásneho. Ten mal v rukách takú silu, že ani najsmelší vojaci sa s ním nechceli merať. Okrem toho bol nesmierne šikovný fiškáľ a dokázal byť zadobre so všetkými. Polovicu radcov si vybral z vlastnej krajiny a tú druhú zo zahraničia. V zahraničí sľuboval, že on sa veru správne zachová, zahraničným radcom bude naslúchať a doma zaraz spraví poriadok s nespokojníkmi. Doma slávnostne vyhlasoval, že bude dbať len na rady domácich radcov a zahraničiu sa nikdy nepoddá. Ľudia sa učili cudzí jazyk a spievali národné piesne. Radcovia boli najskôr spokojní a každý z nich gazdoval na vlastnom piesočku. Keď sa však pokladnica vyprázdnila, začali na seba gániť. Závideli si a škriepili sa, koho má premiér radšej a kto viacej dostal. Najhlasnejšie kričali tí, na ktorých už nič nezvýšilo. Zahraniční aj domáci radcovia sa ponosovali u samého prezidenta. Navrch toho všetkého zúrivé gorily zo zlatej klietky voľakdo vypustil a všetci za to vinili premiéra. Prezident sa zlostil, ľudia vyšli do ulíc a hlasno kričali, aby premiér zaraz odstúpil.

Nuž hovorí sa, že v tej krásnej a nešťastnej krajine ľudia dodnes stoja na uliciach. Kričia, hádajú sa a hľadajú spravodlivého premiéra a čestných radcov. Neveríte? Tak ta rýchlo utekajte a postavte sa na tribúnu! Azda si vyberú práve Vás.

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49125x
Priemerná čítanosť článkov: 2890x

Autor blogu

Kategórie