Založ si blog

Koho nevoliť

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT vyšetrenie v obývačke. Toľko ľudí, ktorí nemyslia len na seba a chcú zo všetkých síl pracovať len pre štát a v prospech nás všetkých, sa tak rýchlo nevidí. Vyzerá to tak, že nech bude v parlamente ktokoľvek, už bude len lepšie a lepšie. A keď je ťažko vyberať z ponuky, ostáva vyskúšať vylučovaciu metódu.

Konfrontační politici

Je úplne prirodzené, že sa očakávame spravodlivosť a potrestanie tých, ktorí spôsobili krivdy a škody. A mnohí politici na tom stavajú svoju kariéru. Ukazujú prstom a vrieskajú na iných. Boj proti niekomu a alebo proti niečomu je jednoduchší ako boj za niečo. Ak sľúbite postaviť nemocnice, po čase ich ľudia budú chcieť vidieť. Ťažko sa vyhovárať na nepriaznivé okolnosti. No keď sľúbite potrestať nespravodlivosť a nikoho nepotrestáte, tak je to len dôkaz, že nespravodlivosť je skutočná, silnie, máte pravdu a potrebujete ďalšiu podporu. Konfrotanční politici priťahujú konfrontačných voličov A to nakoniec povedie k zvýšeniu napätia v spoločnosti, rizika násilností a nepokojov.

Šašovia a zabávači

Seriózna politika je nudná. Nemáme čas ani chuť počúvať nemastné-nesleané dlhé argumenty, správy a dôvody prednášané v diplomatickom jazyku. Čakáme rýchle a prekvapivé riešenia. Lepšie sa počúva kto, kedy, s kým as čím robil. Ak je to naviac okorenené zákulisnými klebetami, zopár štiplavými výrazmi, transparentom a vtipno-trápnymi komentármi o úspech je postarané. Rozvíriť a zamútiť vodu, to je ten pravý spôsob, ako si získať pozornosť a dôveru voliča. Zvýraznenie efektu sa dá výrazne zvýšiť konfrontačným tónom, sľubmi o odhalení a potrestaní korupcie, zvýhodňovania, rodinkárstva.

Plagiátori

Napísať diplomovú prácu by nemal byť pre žiadneho vysokoškolského študenta problém. Chce to len trochu a úsilia. Môžeme však dôverovať ľuďom, ktorí sa vyhýbali školským laviciam a nemali čas na písanie diplomovky? Nie je to ani tak o vedomostiach, ako o prioritách a morálnych hodnotách. Pokiaľ nepovažujú za dôležité čítať, počúvať a učiť sa a miesto toho sa zabábajú a venujú získavaniu osobného majetku, aký budú mať vzťah k spoločnému (štátnemu) majetku? A ak si kúpia diplomovú prácu miesto toho aby sami niečo vytvorili, čo budú robiť keď im zveríme zodpovednú štátnu funkciu? Prečo úspešný podnikateľ, známy športovec či politik, potrebuje k životu tituly pred menom a zamenom? Ak nie sú ochotní invesovať čas do vlastného vzdelania, budú si vzdelanie vážiť a majú záujem o naše vzdelávanie a budúcnosť?

Nezávislí kandidáti, dobrovoľníci, aktivisti

Ľudia o ktorých nič nevieme. Nevieme odiaľ prišli, čo robili, aké majú vzdelanie, skúsenosti, výsledky. Vynárajú sa z tmy a prinášajú svetlo. Nie sú zaťažení minulosťou, kauzami, aférami. Ponúkajú nové a 100% fungujúce riešenia. Byť novou tvárou je veľmi výhodné. Mnohokrát oklamaní voliči sa chytajú aj poslednej slamky. Miesto okukaných nudných alebo nespoľahlivých politikov riskujú a dávajú šancu novým prístupom. Veľmi dobré sú neškodné témy, ktoré sa dotýkajú väčšiny z nás, ako ochrana prírody, školstvo, pomoc mladým rodinám, dôchodcom. Keď to fungovalo na Malej Hurke, dajme tomu šancu a hádam to bude fungovať všade. Bez znalosti legislatívy, procedúr, vzťahov a dôsledkov, pokusy neskúsených ale o to ambicióznejších aktivistov tragicky zlyhávajú.

Podnikatelia

Prečo úspešní podnikatelia opúšťajú svoje prosperujúce firmy a vstupujú do politiky? Človek, ktorý celý život naháňal peniaze sa zrazu z noci na ráno zmení rebríček svojich hodnôt a začne sa zujímať o verejné blaho. Vzdá sa príjmov, pohodlného života, opustí obchodných partnerov a luxusný životný štýl. A tak môžeme pozorovať premenu úspešnéhoho podnikateľa na bezradného a neúspešného štátneho úradníka. Podnikatelia často obchádzajú zákony, alebo ich kreatívne využívajú vo svoj prospech. Keď vstúpia do politiky zrazu budú zákony tvoriť a rešpektovať?

Šťastnú ruku všetkým pri výbere správneho kandidáta.

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

Poďakovanie voličom vládnej koalície

10.12.2020

Ďakujem voličom vládnej koalície, že ste nám ukázali, čo znamená voliť podľa emócií diktovanými bezchybnými úsmevmi a plamennými rečami politikov, farebnými pútačmi, reklamami a mienkotvornými médiami. Chceli ste mať vo vláde a parlamente zabávačov, ktorí sa potrebujú každý deň predvádzať? Tak ich tam máte spolu s vystúpeniami trápnymi rovnako ako ich humor. O [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49374x
Priemerná čítanosť článkov: 2904x

Autor blogu

Kategórie