Založ si blog

Slovensko miluje konšpiračné teórie

Analytici veľmi známej, medzinárodne uznávanej a vládou štedro podporovanej nevládnej organizácie zistili, že sme národom obľubujúcim konšpiračné teórie. Ich zistenia si môžete prečítať v zahraničných médiách (napr. Disinformation nation. The Slovaks fighting in defence of facts, alebo Which Slovaks believe in conspiracy theories).

Viac ako polovica nášho národa neverí oficiálnym stanoviskám, ale uprednostňuje neodborné vysvetlenia. Medzi obľúbené konšpiračné teórie patrí ovládanie našej krajiny a celého sveta finančnými skupinami a tajnými spoločnosťami, spochybňovanie útokov na Svetové obchodné centrum (9/11), protivládne protesty organizujú mimovládne organizácie financované zo zahraničia, niektorí naši novinári a najvyšší predstavitelia sú zahraniční agenti, elektronické preukazy budú slúžiť na sledovanie obyvateľov, vakcíny môžu poškodiť zdravie detí. A treba dodať, že stále je medzi nami veľa spiatočníkov. Títo spiatočníci tvrdohlavo veria že Červená armáda nás prišla oslobodiť, ruský plyn je výhodnejší ako americký, Rusko je našim partnerom a nie najhorším agresorom, ktorý sa rozťahuje po celom svete, neustále spochybňujú Európsku úniu, NATO, Marakéšsku deklaráciu o migrácií a Istanbulský dohovor.

Nebudete veriť, no najhoršia situácia je v Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove. Analytikov nemilo prekvapilo, že konšpiračné teórie vážne ohrozujú aj náš najbohatší a najprogresívnejší bratislavský región. Tak akosi pozabudli, že veľká časť obyvateľov Bratislavy prišla z východu Slovenska aj so svojimi názormi. Bude potrebné vymyslieť efektívny spôsob ako prinútiť ľudí aby svoj zastaralý názor zanechali na hraniciach hlavného mesta. Do hlavného mesta budú vstupovať len mladí a progresívni ľudia s preverenými názormi. My ostatní sa musíme ísť hanbiť niekde do najtemnejšieho kúta.

Nezúfajme nad konšpiratívnym Slovenskom. Existuje cesta k náprave. Analytici z mimovládok za peniaze od vlády pripravili komplexný program boja proti dezinformáciám. Program zahŕňa zosmiešňovanie konšpiračných teórií, podporu ideologicky správnych komediálnych vystúpení, „satirických“ webových stránok, nepretržitý monitoring webov šíriacich konšpiračné teórie, podávanie oznámení na autorov nevhodných príspevkov a využitie ďalších právnych krokov. Neúnavne a nekompromisne, až do odstránenia aj tej najmenšej konšpiratívnej myšlienočky. Nepochybne je len ďalšou konšpiračnou teóriou, že sa to už deje s podporou určitej časti vládnej garnitúry. A nakoniec sa možno stretneme v prevýchovnom tábore pre najťažších konšpiračných teoretikov.

Na prvý pohľad príspevky seriózne rozoberajú situáciu na Slovensku. Keď sa pozriete na citované zdroje a fakty uvidíte, že autori vlastne odkazujú len na názory svojich kolegov a kamarátov. Mirka cituje Daňa, Daňo odkazuje na Katku, Katka pochváli Mirku a tak pekne dookola. Médiá hlavného prúdu tým získavajú nekonečný zdroj vierohodných faktov, ktoré rýchlo a presvedčivo servírujú svojim anti-konšpiratívnym čitateľom.

Mimochodom, nejde o konflikt záujmov keď minister zahraničných vecí je v medzinárodnom poradnom výbore nevládnej organizácie (International Advisory Board), ktorej jeho ministerstvo posiela státisíce eúr (tu a tu)?

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49173x
Priemerná čítanosť článkov: 2893x

Autor blogu

Kategórie