Založ si blog

Televízne správy kedysi a dnes

Za starých šedivých časov socializmu sme mali len jednu Československú televíziu s dvoma televíznymi kanálmi. Televízne správy boli len jedny pre robotníkov, roľníkov aj pracujúcu inteligenciu. Všetci sme pozerali to isté a tešili sa na povzbudzujúce slová súdruha tajomníka k pracujúcim, návštevu súdruha ministra na družstve, privítanie hostí z NDR, nekalé plány imperialistov, boj za mier, úspechy socialistickej vedy, prekročenie plánu našimi úderníkmi, ako naša spoločnosť predbieha kapitalistickú.

Dnes je to iné. Najskôr povzbudivé slová pána predsedu na tlačovej konferencii, stretnutie pána ministra s váženými podnikateľmi, privítanie hostí z Bruselu, nekalé plány komunistov, boj za demokraciu, úspechy západnej vedy, nové korupčné kauzy a nakoniec nenápadná pripomienka, že môžeme slobodne cestovať a v obchodoch dostať banány.

Televíznych staníc máme veľa, správy len jedny. Je to neuveriteľné, ako sa dokážu zosúladiť. Rôzne znelky, rôzne tváre, perfektné štúdia. Rovnaký obsah len v inom poradí. Všetko pekne farebné, premiešané a podľa podľa štýlu stanice ochutené zvesťami zo sveta smotánky, alebo okorenené ľudskou tragédiou.

Oj, ale môžeme si vybrať na ktorej stanici si správy pozrieme. Pre pánov máme štíhlu moderátorku, pre dámy urastených moderátorov. Niekomu vyhovuje vážne podanie, druhému skôr zábavnejšie. Vyberte si kým a akým štýlom si prajete byť spracovaný. Už nikdy viac dvadsať rokov rovnakú hlásateľku.

Správy boli nahradené zábavnými šotmi. Národ nechce ťažko pracovať od rána do večera, chce sa zabávať. Miesto dojičiek nadšene pozeráme na modelky, miesto usmievavých robotníkov na mladých a usmievavých hovorcov, miesto fabrík na honosné banky a luxusné vily. Je to omnoho príjemnejšie.

Nedôverovali sme postarším súdruhom, ani usmievavým robotníkom v zamastených montérkach. Mladej atraktívnej redaktorke a asertívnemu hovorcovi v kravate zožerieme všetko.

Pre istotu pozerám každé správy na všetkých kanáloch od pol siedmej do deviatej. Niežeby som sa dozvedel niečo nového. Dôležité udalosti sa odohrávajú v skrytosti na neznámych miestach. Avšak, čo keby sa raz pomýlili a niečo prezradili? Už to robím dlho a tie televízne stanice nie a nie sa pomýliť. Akoby ich jedna redaktorka mala. Ešte aj tie zámorské vysielajú to isté.

V noci sa mi potom krásne sníva, že aj ja raz budem bohatý a úspešný. O prekročení päťročného plánu sa mi nesnívalo nikdy.

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49348x
Priemerná čítanosť článkov: 2903x

Autor blogu

Kategórie