Založ si blog

Romantickí ochranári

Všetci máme radi zelené lesy, rozkvitnuté lúky, zvieratká, vtáčikov a kopec ďalších milých vecí. Zdá sa, že poniektorí si z týchto úprimných ľudských citov spravili celkom slušné živobytie. Jééj, tu je krásny hájik, urobíme z neho chránené územie. A k tomuto pridáme ešte tamtú bučinku a budeme mať desiaty národný park. Odfotíme si zlatučkého medvedíka.

Veľmi dobre sa to počúva. Aká je príroda krásna, silná a odolná. Sama si so všetkým poradí a zotaví sa. Aké nádherné je chodiť po slovenských dolinách a počúvať šum stromov. Aké je šťastie vidieť chlpatého medvedíka, srnku, vtáčika. Poslucháči rýchlo naladia svoje emócie a prejavia svoje sympatie.

Profesionálni ochranári a lesníci sa počúvajú ťažšie. Používajú také divné odborné spojenia, upozorňujú na súvislosti, legislatívu, vlastnícke vzťahy, praktické problémy, záväzné postupy. Strašná nuda. Zložité. Nezrozumiteľné. Radšej nech mi rýchlo povedia, kam zmizli tie krásne zelené stromčeky z nášho vŕšku. A okamžite nech prestanú strieľajú tie úbohé medvedíky.

Pamätám si časy, keď sme ešte mohli voľne behať po lese. Nikto nestaval rampy a nehneval sa, keď sme si vzali konárik na oheň. Nevadilo, že sme zbierali huby, maliny, čučoriedky. Dnes sa bojím. Veľkých medveďov a ešte viac rozhnevaných majiteľov a romantických ochranárov.

Sme malá krajina. No počtom a rozlohou chránených území na hektár sme európskou, možno aj svetovou veľmocou. V ktorej inej krajine nájdete také rozsiahle a súvislé chránené územia? A tieto obrovské plochy od nevidím do nevidím máme ponechať ako divočinu? Tu nehovoríme o jednej doline, ale celých horských masívoch. Nevadia nám hotely, chaty, športové strediská, turistické chodníky. Mŕtvy les neďaleko nich je však prirodzený a súčasť divočiny?

Pre romantikov je les nádhera, oddych a pobavenie. Pre domácich je les živobytím.

Lesy tu nevyrástli samé od seba. A nie všetky sú vo vlastníctve štátu. Les nás sprevádza po celý život. Detská kolíska, hračky, dom a nakoniec truhla sú z dreva. Ľudia v hore a z hory žijú. Nemajú platy ani granty. Na všetko si musia poctivo zarobiť.

Romantický ochranár nepresviedča ľudí, aby žili skromnejšie, neplytvali surovinami a energiou, nejazdili autami, menej jedli, menej kúrili a svietili, miesto dovolenky išli radšej zalesňovať. Nevystupuje proti vývozu dreva, výstavbe ciest, hotelov, lanoviek a športových areálov v chránených územiach. To by narazil a veľmi rýchlo by prišiel o popularitu a finančné prostriedky.

Romantický ochranár žije šťastne vo svojom svete, v hraniciach svojej doliny a svojich predstáv. Netrápi ho politika ani trhová ekonomika. Z pohľadu svojej doliny chce riadiť celú krajinu. Občas je potrebné vykročiť zo svojho sveta, rozhliadnuť sa po okolí, porozprávať s ľuďmi, aby si videl ďalej od nosa.

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 48492x
Priemerná čítanosť článkov: 2852x

Autor blogu

Kategórie