Založ si blog

Plyn pre Európu

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť žiadna firma. Veľmi ľahko však nájdete informácie o energetickej, vojenskej a zahraničnej politike Poľska.

Prezident poľskej spoločnosti PGNiG Piotr Woźniak v roku 2019 informoval o pripravovaných strategických zmenách v dodávkach zemného plynu. Ich cieľom bolo znížiť energetickú závislosť Poľska na dodávkach zemného plynu z Ruska. Miesto toho sa mal začať využívať nórsky zemný plyn cez Baltský plynovod z Dánska a predovšetkým dovážať skvapalnený zemný plyn (LNG) z USA. Dodávky plynu cez plynovod Jamal mali byť ukončené v roku 2022. Očakávaná cena LNG nemala presiahnuť 300 USD za 1000 m3. Dnes všetko nasvedčuje tomu, že tieto strategické plány Poľsku nevyšli. V minulom roku vo Financial Times vyšiel analytický článok, podľa ktorého Poliaci vymenili ekonomickú realitu za politické želania. Keď k tomu pripočítame otváranie vojenských základní a rozmiestňovanie zbraňových systémov USA v Poľsku, rozsiahle nákupy moderných zbraní z USA, angažovanie Poľska na Ukrajine a v blízkosti ruských hraníc, výsledok je ľahko predvídateľný.

Gazprom vybudoval veľkokapacitné plynovody z Ruska priamo do Nemecka, ktoré si tým posilnilo vlastnú energetickú bezpečnosť a naviac získalo obrovský energetický vplyv na krajiny bývalého socialistického bloku. Ďalšie plynovody smerujú do Európy z juhu cez Bulharsko a Turecko. Záujem o presmerovanie dodávok cez nové plynovody obchádzajúce Ukrajinu, Poľsko a Slovensko bude narastať. O tranzit plynu do západnej Európy sme už de-facto prišli a možno už v blízkej budúcnosti budeme nakupovať drahší zemný plyn cez podstatne dlhšie trasy z južnej a západnej Európy.

Slovensko má vlastne veľké šťastie, že k nám ešte stále prúdi zemný plyn cez Ukrajinu a nemusíme ho nakupovať v Nemecku. To sa môže každú chvíľu zmeniť aj kvôli nepremyslenej a populistickej zahraničnej politike. Nie je tomu tak dávno, čo sa naši politici zúčastnili udalostí na Majdane v Kyjeve a podporili zvrhnutie Viktora Janukoviča a ukrajinskej vlády. Ďalší sa aktívne zapojili do privatizácie ukrajinského priemyslu a černozeme, napomáhali nadnárodným korporáciám ovládnuť ukrajinské plynovody a tým aj transport ruského zemného plynu do Európy. Vstúpili sme do NATO a podporili bombardovanie Juhoslávie. Pripravovaná dvojstranná zmluva o vojenskej spolupráci umožní armáde USA využívať letiská, muničné sklady a ďalšie vojenské objekty na našom území. Podobne ako Poľsko neuvážene obetujeme ekonomické záujmy na oltár politiky.

 

Súvisiace články:

  • https://www.topky.sk/cl/11/2234447/MIMORIADNE-Rusko-zastavilo-dodavky-plynu-cez-Jamal–Europe-hrozia-blackouty
  • https://ekonomika.sme.sk/c/22808231/kvoli-preruseniu-dodavok-plynu-hrozia-europe-blackouty-upozornuje-analytik.html
  • https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/605805-menej-ruskeh-plynu-ma-uz-aj-slovensko-dodavky-klesli-takmer-o-polovicu/
  • https://www.world-today-news.com/the-jamal-gas-pipeline-again-stopped-supplying-gas-to-germany/
  • https://oenergetice.cz/plyn/madarsko-odebira-plyn-nove-pres-turecko-ukrajina-zvazuje-stiznost
  • https://biznesalert.com/wozniak-pgnig-lng-us-yamal-contract/
  • https://biznesalert.com/kowalski-baltic-pipe-poland-gazprom/
  • https://biznesalert.com/pgnig-gazprom-contract-gas-poland-russia/
  • https://biznesalert.com/dumb-polacks-dont-want-cheap-gas-from-russia-column/
  • https://www.ft.com/content/78d764c1-b60d-478d-9c7e-a4a9d860edcb
  • https://svet.sme.sk/c/7095139/lipsic-recnil-na-majdane-ukrajincom-slubil-rokovat-o-pomoci.html
  • https://e.dennikn.sk/692288/ivan-miklos-v-sluzbach-ukrajiny-ako-vyzera-jeho-zivot-v-kyjeve/
  • https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/353185-dzurinda-s-radostou-som-prijal-ponuku-porosenka/

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Poďakovanie voličom vládnej koalície

10.12.2020

Ďakujem voličom vládnej koalície, že ste nám ukázali, čo znamená voliť podľa emócií diktovanými bezchybnými úsmevmi a plamennými rečami politikov, farebnými pútačmi, reklamami a mienkotvornými médiami. Chceli ste mať vo vláde a parlamente zabávačov, ktorí sa potrebujú každý deň predvádzať? Tak ich tam máte spolu s vystúpeniami trápnymi rovnako ako ich humor. O [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49372x
Priemerná čítanosť článkov: 2904x

Autor blogu

Kategórie