Založ si blog

Vláda dokázala nemožné

Súčasná vládna koalícia dokázala to, čo sa podarilo len veľmi málo panovníkom v minulosti aj súčasnosti. Podarilo sa jej zjednotiť národ. Nie proti nepriateľovi či prírodnej katastrofe, ale proti samej sebe. V priebehu posledných pár týždňov si dokázala znepriateliť malých a stredných podnikateľov, lekárov, vedcov, právnikov, starostov, študentov i dôchodcov.

Ľudia na ulici sú všelijakí, len nie hlúpi. Dokážu sa nadchnúť pre správnu vec, veľa vecí pochopiť, ak je treba uskromniť sa, obetovať vlastný čas a prostriedky. Nikdy však neodpustia manipuláciu, aroganciu ani klamstvo. S názormi prezentovanými na uliciach môžeme, ale nemusíme súhlasiť. To však nič nemení na skutočnosti, že národ je nesmierne polarizovaný a rýchlo sa šíria negatívne nálady.

Na jednej strane vidíme neveľkú skupinu prívržencov vlády, ktorí nekriticky s obrovským nadšením vítajú a obhajujú každé nariadenie vládnych inštitúcií. Na strane druhej je rovnako neveľká skupina večných kritikov a odporcov čohokoľvek. Medzi nimi sa nachádza obrovská masa ľudí, ktorí pozorujú, prispôsobujú sa a čakajú ako sa veci ďalej vyvinú.

Extrémna ľavica i extrémna pravica vystúpili bok po boku, čo vyvolalo nesmierny údiv politikov. Napriek hrozbe neprimeraných trestov, drakonických pokút, väzenia, vyhrážkam nasadenia polície a armády, desiatky tisíc ľudí po celom Slovensku vyšli do ulíc na hromadné prechádzky. Okrem zopár neprimeraných výtržností sa dokopy nestalo takmer nič.

Vládna koalícia tak prišla o posledné zvyšky svojej autority a rešpektu.

Neuváženým predlžovaním núdzového stavu a tvrdohlavým presadzovaním ďalších obmedzujúcich opatrení sa politici z vládnej koalície vmanévrovali do bezvýchodiskovej situácie. Svoje vyhrážky nemohli naplniť, lebo hromadné pokutovanie, zatýkanie, či zásah silových zložiek by vyvolal skutočné nepokoje. A tým preukázali slabosť, pretože nedokázali obhájiť ani presadiť prijaté nariadenia. Zmohli sa len na chabé a pohŕdavé vyjadrenia na adresu protestujúcich z bezpečia svojich rezidencií. Voliči a podporovatelia vládnej koalície sú teraz nevyhnutne sklamaní i rozhorčení z vágneho postupu. Ich odhodlanie, presvedčenie a podpora budú postupne slabnúť. Naopak, ulica vyšla posilnená a bude testovať ako ďaleko sa ešte dá zájsť.

Koho nevoliť

24.09.2023

Čas na výber najvhodnejšej politickej strany sa neúprosne kráti. Každá politická strana sľubuje zvýšiť životnú úroveň, pridať na platoch a dôchodkoch, zlepšiť zdravotníctvo, modernizovať školstvo, chrániť prírodu, podporiť domácich podnikateľov a poľnohospodárov, športovcov, odstrániť korupciu, potrestať nespravodlivosť. Kravu zadarmo pre každého a CT [...]

Ignorovať politikov

25.06.2023

Jedno ráno sa v nemenovanom mestečku objavili nápisy „Plukovník je ***.“ Boli všade. Na plote oproti vchodu do kasárne, pri krčme, obchode, aj na futbalovom hrisku. Vojaci základnej služby sa tak chceli odplatiť neobľúbenému veliteľovi. Myslíte, že si vstúpil do svedomia? Nie, podľa jeho vlastných slov bol v kurze. Hlavne, že ľudia o ňom hovoria. Pokračoval ďalej vo [...]

Plyn pre Európu

23.12.2021

Takmer všetky naše aj zahraničné média informujú o prerušení dodávok plynu z Ruska cez plynovod Jamal do Poľska a západnej Európy. Nikde však nie je zmienka, že by tým boli prerušené zmluvy o dodávkach plynu. Porušenie zmlúv by bolo veľmi vážnou záležitosťou spojenou s ekonomickými sankciami, súdnymi procesmi, stratou dôvery zákazníkov, čo si nemôže dovoliť [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 49172x
Priemerná čítanosť článkov: 2892x

Autor blogu

Kategórie