Brány totality otvorené

2. júna 2019, gavril, Nezaradené

Poslanci nášho parlamentu v tichosti schválili novelu vysokoškolského zákona, ktorá zrušila obmedzenie vykonávať funkciu rektora, prorektora, dekana a prodekana najviac dve za sebou nasledujúce obdobia. Teraz môžu ctení akademici zastávať tieto funkcie doživotne.

Nenápadnú vetu vložili do novely o konzorciách vysokých škôl, proti ktorej nemôže nik namietať. Pozmeňujúci návrh odporučil Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Zrejme sa už nedozvieme kto dal podnet. Návrh prešiel rýchlo bez diskusie a pripomienok. Názor akademickej obce nikoho nezaujímal. Poslanci vládnej koalície novelu zákona poslušne odhlasovali.

Obmedzenie vykonávať najvyššie funkcie najviac dve obdobia za sebou bolo zavedené po roku 1989. Týka sa nielen vysokých škol, ale najmä mnohých dôležitých úradov. Jeho úlohou bolo zabrániť straníkom natrvalo obsadzovať významné funkcie. Rovnaké pravidlo nájdeme aj inde vo svete. Neobmedzené zotrvanie vo funkcii je vo väčšine krajín vnímané ako smerovanie k totalite. Nie je v súlade s princípmi demokratického štátu.

Prečo má niekto záujem natrvalo obsadiť najvyššie akademické funkcie? Akademická funkcia je pre mnohých vstupom do sveta veľkej politiky a peňazí. Vysoké školy disponujú pomerne veľkým majetkom a pozemkami. Dostávajú dotácie, granty, eurofondy. Niekto testuje, ako bude verejnosť reagovať a ako ďaleko môže zájsť? Čo bude nasledovať? Zruší parlament obmedzenie na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia aj riaditeľom ústavov SAV, generálnemu riaditeľovi RTVS, predsedovi NKÚ, prezidentovi? Dobré dôvody sa určite nájdu.